Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

RAST DOLAZAKA TURISTA IZ KINE

Beograd, 5.8. 2019. - U Srbiji je, u prvih šest meseci 2019. godine, boravilo 1,651.280 turista, što je za 5% više u odnosu na isti period prethodne godine. Srbija beleži i rast od 6% u broju noćenja sa ostvarenih 4,539.009 noćenja. Domaći turisti, kojih je za 6% više, su u prvih šest meseci najviše odmarali na Zlatiboru, Kopaoniku, u Vrnjačkoj Banji i Sokobanji, Beogradu i na Tari.
Inostranih turista je najviše iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kine, Rumunije, Hrvatske, Rusije, Nemačke, Turske i Slovenije. Ostvaren je rast od 5% kada su u pitanju dolasci stranih turista, dok je rast u broju noćenja 7%. Stranci najviše borave u Beogradu, Novom Sadu, na Kopaoniku, Zlatiboru, Vrnjačkoj i Sokobanji. Dvocifren rast u broju noćenja ostvarili su turisti iz Rusije, Nemačke, Crne Gore, BIH, Hrvatske, kao i Kine.
Prema istraživanju, sprovedenom od strane kineskog online rezervacionog sistema Fliggy, koji je deo grupacije Alibaba, Srbija je četvrta u svetu procentualno najbrže rastuća zemlja kada su u pitanju destinacije za letnji odmor kineskih turista.
Podaci polugodišnjeg izveštaja Evropske turističke komisije (ETC) govore o tome da je Srbija ostvarila treći najveći rast u broju noćenja u Evropi.
Kako ETC navodi, napori da se Srbija približi azijskim turistima su urodili plodom. "U maju je preko 40 turističkih agencija i organizatora putovanja iz 12 azijskih zemalja, uključujući i Kinu, učestvovalo u radionici koju je Turistička organizacija Srbije (TOS) u saradnji sa Turkish Airlines -om organizovala sa ciljem da prikaže turističke potencijale različitih destinacija u Srbiji (drugim rečima, ne samo Beograda). Ovakvi napori su već doneli značajan rast potražnje iz Kine, sa povećanjem od 55,6% dolaska kineskih turista (podaci: mart 2019.) Kontinuirani napori u ovom smeru će najverovatnije doneti još veći rast", saopštava ETC.
U prilog ovome govore i podaci Republičkog zavoda za statistiku za prvih šest meseci 2019. godine koji beleže rast od 36% u broju dolazaka i 53% u broju noćenja kineskih turista.

Vesti

NAJAVLJENA PODRŠKA DRŽAVE TURIZMU
UDRUŽENJE TURISTIČKIH VODIČA TRAŽI POMOĆ DRŽAVE
VELIKA ŠTETA U TURIZMU ZBOG KORONA VIRUSA
RAZMATRANE MERE PODRŠKE VLADE HOTELIJERIMA
HORES: STANJE U HOTELIJERSTVU ALARMANTNO
OBELEŽEN DAN AMBASADORA KONGRESNOG BIROA TOS-a
SRBIJA MEĐU NAJBOLJIM ZIMSKIM DESTINACIJAMA ZA KINEZE
U JANUARU ZNAČAJNO POVEĆAN BROJ TURISTA U SRBIJI
SURČIN SE PREDSTAVIO NA SAJMU TURIZMA
INOSTRANI TUROPERATORI ZAINTERESOVANI ZA NOVI SAD
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs