Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

HORES: STANJE U HOTELIJERSTVU ALARMANTNO

Beograd, 12. 3. 2020. - Na proširenoj sednici Upravnog odbora Poslovnog udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede HORES danas je razmatrana aktuelna situacija i plan budućih aktivnosti u vezi sa širenjem korona virusa čija je pandemija ozbiljno ugrozila poslovanje turističke privrede. Pored članova Upravnog odbora Horesa, sednici su prisustvovali, između ostalih, i predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Privredne komore Srbije, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Beograda. Predstavljen je izveštaj o broju otkazanih rezervacija u februaru i martu ove godine, kao i o ukupnoj finansijskoj šteti nanetoj hotelskim objektima na teritoriji Srbije. Predsednik Skupštine HORES-a Tomislav Momirović ukazao je na ozbiljnost situacije izazvane širenjem virusa kako u privredi tako i u društvu u celini. „Nama je, kao i građanima ove zemlje, zdravlje na prvom mestu. Stoga, pozivamo sve kolege hotelijere, sve privredne subjekte i sve građane, naravno, da prate uputstva, da ne improvizuju i da se ponašaju odgovorno i ozbiljno u ovoj situaciji. Mi ćemo se potruditi kao privreda da damo svoj doprinos, da izađemo jači i sačuvamo supstancu koja je izuzetno ugrožena u ovom trenutku“, naveo je Momirović. On je istakao i gubitke koje trenutno trpi hotelijerska, kao i celokupna turistička industrija, jer je u ovom periodu otkazano 90 odsto aranžmana, kao i brojni skupovi kojima su hoteli u Srbiji trebali biti domaćini. „Kao hotelijeri, mi moramo da kažemo da naš biznis u ovim trenucima u Beogradu i u većim gradovima prestaje da postoji. Znate šta se dešava kada biznis padne za 10, 15, 20 odsto, a mi smo danas u situaciji da se poslovi ’tope’ na nivou od 80 do 90 odsto. Prvi hoteli su danas zatvoreni i radnici otpušteni, određeni broj hotela danas nema novca da isplati plate i obaveze svojim zaposlenima i to su činjenice na koje mi moramo da ukažemo“, naglasio je Momirović.
Dodao je da je ovo vanredna situacija koju je potrebno razmatrati na najvišem nivou i da će se sa zaključcima sa sednice HORES-a izaći pred Vladu Srbije. „Ovo je zaista nešto što je prouzrokovalo razarajuće posledice po hotelski biznis i mi to moramo da sagledamo. Svi znate da 50 odsto našeg prihoda odlazi na poreze, a mi trenutno prihod nemamo, tako da će biti upitno kako možemo da platimo poreze u tim okolnostima i jasno je da se ove stvari neće stabilizovati u skorijem periodu. Stoga će naš prvi predlog Vladi Srbije biti upravo smanjenje poreza“, rekao je Momirović precizirajući da će se, između ostalog, tražiti smanjivanje poreza na piće i hranu sa 20 na 10 odsto, kao i oslobađanje od poreza na zarade, koje sada iznosi 10 odsto.
Direktor HORES-a Georgi Genov saopštio je prve gubitke u hotelijerstvu. „Do juče je, prema podacima dobijenim od 64 hotela, broj individualnih otkazivanja gostiju iznosio 7.132 noćenja, dok otkazani broj noćenja kada su u pitanju grupe iznosi 25.357. Naravno ovo je samo podatak koji smo dobili od navedenog broja hotela kojima smo slali upit, daleko je veći broj otkazanih aranžmana i noćenja s obzirom na to da svakog momenta pristižu HORES-u nove informacije, te ćemo za desetak, petnaest dana znati koliko je otkazano dolazaka i noćenja do 1. maja“, rekao je Genov.
On je dodao da je u planu da se 15. maja održi Skupština HORES-a, gde će biti utvrđeno kolika je zapravo šteta i na koji način će Udruženje dalje delovati. Takođe, istakao je i da su od Svetske zdravstvene organizacije pristigla uputstva o tome kako bi zaposleni u hotelima trebalo da se ponašaju, koje mere da se primene, a ovih dana će biti rešene i sve procedure kada je reč o posluživanju. „Jedan od predloga je ukidanje švedskog stola i uvođenje direktnog posluživanja“, istakao je Genov.
Predsednik Upravnog odbora HORES-a Aleksandar Vasiljević je izjavio da broj rezervacija pada iz dana u dan, te da će verovatno doći do zatvaranja većeg broja hotela. Što se tiče velikih hotela, naveo je da su oni su počeli da zatvaraju sprat po sprat, počeli su da dezinfikuju spratove, jer sasvim sigurno neće doći do povećanog broja gostiju u narednih pet nedelja. Stoga, kako je istakao, očekuju da će ova situacija potrajati najmanje pet-šest nedelja.
Iz Belgrade Hotels Group, u čijem sastavu je devet hotela, saopštili su da se već mesec i po dana bore sa posledicama širenja korona virusa, i da su već trećinu zaposlenih (oko 70) otpustili, a da su tri hotela pred zatvaranjem.
Na sednici su govorili i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i državni sekretar za turizam Miroslav Knežević koji su iskazali saglasnost sa članovima Upravnog odbora HORES-a i potrebu usvajanja predloga kojima bi se ublažio efekat koji širenje korona virusa već ima na turističku privredu. Direktorka Tursitičke organizacije Srbije Marija Labović rekla je da je TOS u skladu sa novonastalom situacijom zaustavio određene aktivnosti, da su stopirane planirane studijske posete iz inostranstva, da se ne ide na sajam u Berlinu jer je on otkazan, te da se već radi na rebalansu budžeta kako bi spremno dočekao period kada se situacija normalizuje i aktivnosti usmerile ka najprimarnijim tržištima sa kojih dolaze turisti u Srbiju. Labović je dodala da nije ugašena onlajn promocija TOS-a, kao i kampanja na Bi-Bi-Si-ju.

Vesti

MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST OD 7. MAJA
VASKRŠNJI KARAVAN NA PIJACI "KALENIĆ"
TRGOVINSKI LANAC POMAŽE OBRAZOVANJE MLADIH
FORMIRAN NACIONALNI SAVET ZA OPORAVAK I RAZVOJ TURIZMA
SARADNJA SA OPŠTINOM BUDVA U OBLASTI TURIZMA
MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA TRKA BEOGRAD - BANJALUKA
POČELA VAKCINACIJA ZAPOSLENIH U UGOSTITELJSTVU
OTKRIVEN SPOMENIK DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU
NOVA TURISTIČKA SAOBRAĆAJNA SIGNALIZACIJA U LOZNICI
SRPSKI DRŽAVLJANI OD 19. APRILA MOGU U GRČKU
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs