Pretraga
Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja
Turistička organizacija Srbije
Turistička organizacija Vojvodine
Turistička organizacija regije zapadne Srbije
Turistička organizacija Beograda
Turistički info centar Novi Sad
WTO - Svetska turistička organizacija
Privredna komora Srbije
Privredna komora Beograda
Privredna komora Novog Sada
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - Hores
Hotelijerstvo i gastronomija
Poslovno udruženje turističkih agencija Srbije - YUTA
Poslovno udruženje banja i klimatskih mesta

Centar za održivi i odgovorni razvoj turizma CENORT

 

 

VESTI

POZIV LOKALNIM SAMOUPRAVAMA DA POMOGNU HOTELIJERE

Beograd, 19.05.2020. - Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede (HORES) uputilo je Poziv predstavnicima lokalnih samouprava u Srbiji, odnosno gradonačelnicima i predsednicima opština sa molbom za pomoć hotelima i restoranima, sa mogućim merama koje su u delokrugu njihove nadležnosti, u cilju bržeg oporavka od posledica krize COVID-19.
U Pozivu su navodi da su opšte mere, koje je donela Vlada Srbije za sva mikro, mala i srednja preduzeća, pomogle ugostiteljskom sektoru da, u prvom naletu krize, sačuvaju radna mesta. Međutim, sada je neophodno da se donesu i posebne sektorske mere za ugostiteljstvo i turizam, kako bi ovaj sektor mogao da „preživi“ ovu kalendarsku godinu – da se sačuvaju radna mesta u 380 hotela i nekoliko hiljada malih preduzetnika. U Pozivu se pojašnjava da je ugostiteljski sektor suočen sa neviđenom krizom, zbog pandemije COVID–19, koja rizikuje održivost kompanija i zaposlenosti.
Svi se suočavaju sa velikom neizvesnošću u predstojećim mesecima. Naše procene, poručuju iz HORES-a, govore o tome da će gubitak prometa biti oko 80% u sektoru ugostiteljstva tokom drugog i trećeg kvartala u 2020. Napominje se da situacija u ugostiteljstvu i hotelijerstvu ima ogroman uticaj i na celi lanac snabdevanja, od poljoprivrednika i prerađivača hrane i pića, do distributera i skladišta.
U skladu sa navedenim, HORES predlaže lokalnim samoupravama - gradovima i opštinama - da istraže sve mogućnosti i da donesu posebne mere, u cilju prevazilaženja negativnih efekata na poslovanje hotelsko-ugostiteljskih preduzeća, i to: oslobađanje poreza na imovinu do kraja tekuće godine; reprogram obaveza prema lokalnim javnim preduzećima; preporuku lokalnim samoupravama za obustavu naplate lokalnih taksi za period zdravstvene krize - taksu na zauzeće javnih površina (letnje bašte), za isticanje firme, parkinga; mogućnost privremenog ukidanja takse na istaknutu firmu u tekućoj godini, takođe propisanu od lokalne samouprave; takse za korišćenje građevinskog zemljišta; takse za uređenje građevinskog zemljišta; takse za produžetak radnog vremena (kada se produži rad restorana prilikom proslava), i druge adekvatne mere, koje bi pomogle hotelsko-ugostiteljskoj privredi da prevaziđe ovu krizu.
Predstavnici lokalnih samouprava pozivaju se da organizuju sastanke sa svim hotelijerima i restoraterima u svojim gradovima i opštinama, kako bi zajednički došli do najboljih rešenja za oporavak ove delatnosti. HORES takođe pozdravlja odluke pojedinih gradova i opština koje su već donele konkretne mere i pomogle sektor ugostiteljstva i turizma.

Vesti

MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL FEST OD 7. MAJA
VASKRŠNJI KARAVAN NA PIJACI "KALENIĆ"
TRGOVINSKI LANAC POMAŽE OBRAZOVANJE MLADIH
FORMIRAN NACIONALNI SAVET ZA OPORAVAK I RAZVOJ TURIZMA
SARADNJA SA OPŠTINOM BUDVA U OBLASTI TURIZMA
MEĐUNARODNA BICIKLISTIČKA TRKA BEOGRAD - BANJALUKA
POČELA VAKCINACIJA ZAPOSLENIH U UGOSTITELJSTVU
OTKRIVEN SPOMENIK DESPOTU STEFANU LAZAREVIĆU
NOVA TURISTIČKA SAOBRAĆAJNA SIGNALIZACIJA U LOZNICI
SRPSKI DRŽAVLJANI OD 19. APRILA MOGU U GRČKU
arhiva vesti >

 

copyright NIP "Druga kuća" d.o.o. 2008
Sedište: Kraljice Natalije 66; Redakcija: Resavska 28/IV 11000 Beograd
Tel: +381 11 3346 109 Tel: +381 11 2688 118 Fax: +381 11 3611 529
office@revijauno.co.rs