HORES PROTIV SKRAĆENJA RADNOG VREMENA
Beograd, 24.2.2021. - Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske prvirede Srbije HORES u današnjem saopštenju izražava duboko neslaganje sa najavama skraćenja radnog vremena ugostitelja, i predlaže produženje radnog vremena za hotelske restorane, kao i pooštravanje kaznene politike za sve prekršioce zdravstveno-sanitarnih mera
Prenosimo saopštenje u celosti:
Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske prvirede Srbije HORES razume epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi naše zemlja. Hotelska i restoraterska industrija čine velike napore sa održe higijenu i pridržavaju se zdravstveno-sanitarnih mera.
U vezi sa najavom Kriznog štaba da bi moglo da dođe do skraćenja radnog vremena, ili da se potpuno zatvare restorani, HORES izražava duboko neslaganje, uz sledeće obrazloženje. Smatramo da svi hoteli u gradskim, planinskim i banjskim turističkim destinacijama, poštuju zdravstvene mere (posebno sertifikovane od strane HORES-a), od fizičke distance, do primene svih zdravstveno-sanitarnih mera. Smatramo da najveći problem nepoštovanje mera u privatnom smeštaju, s obzirom na to da je radno vreme ugostiteljskih objekata do 20 časova, odnosno za hotelske goste do 21 čas, a posle toga vremena se, u privatnim apartmanima, organizuju noćne žurke. HORES se zalaže za najveću moguću kontrolu svih objekata u ugostiteljstvu, posebno za kontrolu privatnog smeštaja, i doslednu primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. HORES poziva inspekcijske službe, posebno turističku, sanitarnu i komunalnu inspekciju da, u punom kapacitetu, vrše nadzor. Takođe, apelujemo na Vladu da pooštri kaznenu politiku za sve prekšioce koji ne poštuju ovaj zakon, kao i da poveća broj službenika i inspektora inspekcijskih službi. HORES predlaže produženje radnog vremena za hotelske restorane, kao nezavisne restorane do 22.30 časova, čime bi se izbeglo okupljanje građana u privatnom smeštaju.
Shvatajući važnost da je za svakoga gosta čist i siguran objekat najvažniji, HORES je, počev od 1. septembra 2020. godine do sada, sertifikovao 132 hotelska objekta i 204 restorana, u okviru projekta „Čisto i sigurno“. U procesu je sertifikacija još 30 hotela i 50 restorana. Hotelska i restoraterska industrija je, od početka pandemije, potrošila blizu 8.000.000 maski, 1.200.000 litara natrijum hlorida, 900.000 litara 70% alkohola, i drugih dezinfekcionih sredstava, sve sa ciljem zaštite gostiju i zaposlenih u hotelima. Imajući u vidu da je sektor ugostiteljstva i hotelijerstva, kao posledica pandemije virusa korona, pretrpeo ogromnu štetu, i da je najugroženija delatnost u Srbiji, HORES, još jednom, upućuje molbu Vladi Republike Srbije - kriznom štabu, da podrži ugostiteljsku delatnost, i da donese odluku da zaposleni u našoj delatnosti budu tretirani prioritetno prilikom vakcinacije, čime bi se zaštitili zaposlene i svoje goste. Takođe, imajući u vidu da trenutno svaki gost značajan za svaki hotel i restoran, HORES je uputio molbu Vladi Republike Srbije i kriznom štabu da, za strane državljane koji borave u Srbiji duže od tri dana, cena PSR testa umesto 18.000 dinara, kao za ostale strance, bude kao i za naše državljane, dakle 9.000 dinara, uz dokaz da je stranac koristio usluge hotela, uz odgovarajuću potvrdu o boravku u hotelu.
|